Kunskap om bipolaritet

Hej mina kära!

Hur är det med er idag? Med mig är det bra. Jag håller förresten på att trappa ned en antidepressiv medicin som heter Venlafaxin. Så till och från har jag lite symptom, svettningar, skakningar och ibland får jag hjärtklappning.  Men idag tänkte jag skriva lite om bipolaritet, hur det är att leva med det och vad det kan innebära.

Bipolär eller Manodepressivitet som det kallades förut, är en psykisk sjukdom som ofta går i så kallade skov. Man pendlar mellan två tillstånd, där manisk/hypomanisk är ena polen och depressiv är den andra. Där emellan kan man vara i normal läge och leva ett helt vanligt liv, precis som vet som helst. Det finns olika typer av bipolaritet som urartar sig på olika sätt.

Bipolär typ 1: Du pendlar mellan depressiv och manisk, där de maniska skoven är vanligare. Och där det är vanligare att du får psykotiska drag.

Biolär typ 2: Du pendlar mellan depressiv och hypomani där de depressiva skoven är vanligare.

Rapid cycling: Har man fler än fyra skov per år kallas det rapid cycling där man pendlar snabbare mellan de olika stadierna.

Ultrarapid cycling: Ännu snabbare pendling och fler skov kallas ultrarapid cycling och liknar diagnosen EIPS (emotionell personlighetsstörning).

Vad innebär då de olika stadierna och hur kan det urarta sig?

Depressiv: Du blir deprimerad, tappar ork, livslust. Man kan även bli självmordsbenägen. Man blir orolig och nedstämd. För mig är det under dessa perioder jag ofta behöver mer sömn, jag blir trött, orkar inte lika mycket och enkla saker som att kliva upp ur sängen eller duscha blir ett helt projekt. Du ser ned på dig själv och du blir din största kritiker. Det är också vanligt att en manisk period slutar med en depressiv period, dels för att man kanske gjort ogenomtänkta saker som manisk. Men också för att energin tar slut och man trillar ned mentalt efter ett maniskt skov.

Manisk: Du blir överdrivet upprymd, får stort självförtroende, blir överaktiv och energin är på topp. Det känns som att energin aldrig försvinner och sömnbehovet minskar kraftigt eller blir obefintligt. Jag blir väldigt kreativ och får en massa idéer och för mig känns det som att hjärnan och tankarna går på högvarv och jag har svårt att sålla bort intryck. Jag tappar delar av min kontroll och impulsiviteten ökar. Jag är som tur inte drabbad av att ta ekonomiska beslut när jag blir manisk, men det finns personer som när de blir maniska ta ekonomiska risker och sätta sig själv eller familj i svår ekonomisk situation för att impulsiviteten ökar. Det kanske inte låter så farligt eller till och med härligt men det är inte att leka med. Från när jag sist var manisk har jag minnesluckor. Jag har bara diffusa minnesbilder från de dagarna, kan också bero på att jag under fyra dygn sov ungefär fem timmar. Vissa som blir maniska får psykotiska drag eller hamnar i psykos. Man tappar verklighetsuppfattningen och befinner sig i sin egen värld. Man kan få hallucinationer vilket jag brukar få och man behöver vårdas på sjukhus.

Hypomani: Man blir med upprymd, mer energifylld och sömnbehovet minskar. Det är som mani fast en light variant. Där allt inte blir så extremt och farligt.

Sen finns det något som kallas för blandade skov. Det betyder att man är både manisk och depressiv samtidigt. Det är under dessa perioder det flesta som är bipolära försöker eller tar självmord. Samtidigt som man är orkeslös, självmordsbenägen och trött går hjärnan på högvarv och jag brukar inte kunna sova. Det är vid dessa tillfällen jag får som mest hallucinationer och blir som mest dålig psykiskt.

Om du känner igen dig i något av det jag skrivit av symptom eller misstänker att du eller någon i din närhet kan ha bipolaritet så ta kontakt med psykiatrin där du bor och sök hjälp. Det bästa med bipolaritet är att det går att i princip bli symptomfri under flera år med rätt hjälp av psykiatrin och rätt mediciner. Dock är det en sjukdom som är livslång och tyvärr är ärftlig. Hoppas ni har lite mera kött på benen och kunskap. Jag tänkte berätta om mediciner och annan hjälp i något annat inlägg då det också är en stor del av en bipolärs liv. Men tills nästa gång får ni ha det bäst och ta hand om er!

Linnea Karlsen❤

Psykiskohälsa | Psynligt, bipolar, bipolär, psykisk ohälsa, psykiskohälsa, psykisksjukdom, psynligt | | Kommentera |

Midsommarhosta

Hej på er!

Hur är det med er? Med mig är det bra. Hade oturen att i början på veckan bli super mega förkyld med hosta, feber till och från, huvudvärk och ont i halsen. På torsdag var jag riktigt less på min fruktansvärda hosta. Så begav mig till vårdcentralen där läkaren konstaterar att jag minsann har en början på lunginflammation. Så med hostmedicin och antibiotika fick jag återvända hem.

Midsommar firades med familjen och våra kära vänner. Vi åt god mat, skålade, sköt lite på måltavla och lerduvor, badade i bubbelpool och bara myste. Tyvärr regnade nästan konstans fram till kvällen så vi fick inte möjlighet att resa majstången och pynta den men det var en fin kväll ändå. Jag pockade inte sju sorters blommor och la under huvudkudden så jag drömde istället om Thailand, sandstränderna och fiskarna när vi snorklade. Vilket var lika bra det. Idag mår jag faktiskt ganska skapligt, är fortfarande trött och tagen från förkylningen men på måndag blir det jobb igen. Har varit hemma hos mamma och pappa i veckan när jag varit sjuk. Här en kväll satt jag och hostade i soffan och hostade då kom mamma med en tekopp och en natt när jag låg och hosta så kom hon med en vattenflaska jag kunde ha vid sängen. Vad skulle jag göra utan mamma? Bästa mamma!

Kram

Linnea Karlsen❤

Min vardag | | Kommentera |

Kaffe spill och bränt finger

God (jävla) morgon på er mina kära!

Hur är det med er idag? Dagen för mig har redan börjat, har hunnit varit ned i tvättstugan och lagt i första tvätten. Bryggt kaffe och nu sitter jag och lyssnar på Morgonpasset i P3. Det är sällan jag skrattar på morgonen då jag är unnad att ha en dåligt och ibland fruktansvärt morgonhumör. Men med P3 i lurarna brukar till och med jag dra på munnen och till och med skratta på morgonen. Jag minns från när jag var liten, att jag kunde skrika, gråta och vara en riktig bitch utan att någon hade pratat med mig. Som tur har det mesta försvunnit men vissa dagar kastas jag tillbaka i dåligt morgonhumör träsket. Droppen för mig idag var att jag ett spillde kaffe över stora delar av tröjan och att jag två brände mig på morgoncigaretten. Då kände jag mest att jag ville lägga mig på golvet och skrika. Som tur kan jag skratta åt det nu när det gått en timme. Ganska roligt och komiskt att Linnea tjugotvå år plötsligt blir fyra år och inte kan kontrollera sig. Hur är det för er? Är ni också lyckligt lottad av att ha ett morgonhumör utan dess like eller är ni en sån där jobbig människa som vaknar med ett leende på läpparna? När jag var liten gick det inte att prata med mig dom första trettio minuterna utan att min familj fick höra både det ena och det andra. Som tur bor jag ensam nu och ingen förutom mitt brända finger och kaffe blöta tröja fick ta smällen. Kan milt säga att tröjan åkte rak in i väggen. Men men, nu vilar den första koppen kaffe i magsäcken och jag känner igen mig själv.

Linnea Karlsen❤

Min vardag | | Kommentera |
Upp