#månszelmerlöw

Hej Måns!

Du är en vit man i överklassen, du är framgångsrik och väldigt talangfull på många plan. Du har vunnit tävlingar, rest runt i världen och fått se saker många människor inte ens kan föreställa sig. Men du? Varför tar du dig rätten att sätta på dig kolt, prova jojka på vidderna och prova på renskötsel. Du säger att det är superexotiskt och att det är kul att testa på. Som om det vore en lek, som om jag och mina med systrar och bröder är utbölingar och intressanta objekt att studera. När du utrycker dig som du gör, klär dig i vår högtidsdräkt och poserar glatt i kolt framför media förmedlar du ett budskap. Ett budskap som styrker alla fördomar som redan finns mot oss samer. Vi är extremt exotiska i våran folkdräkt men när det kommer till att faktiskt bedriva rennäring och leva på den är vi helt plötsligt inte ett dugg värda. Vi är inte någons objekt att studera eller utforska, då kan vi lika gärna flytta tillbaka tiden till Sameblod och rasbiologi. Vi är ett folk, en ursprungsbefolkning, en minoritet men framför allt är vi människor. Vi får kämpa för rätten att prata samiska och på grund av förtyck och diskriminering, som du understödjer kan jag inte mer än tio ord på samiska trots att jag är same på både mammas och pappas sida. Att inte våga säga emot när folk klappar en på axeln och säger ”Men jojka då om du nu är same” eller ”Vadå är du lapp, det syns inte”. Som om mitt ursprung måste stå skrivet i pannan bara för att jag inte är arisk. Jag är extremt trött på folk som dig Måns, som tycker att vi är underhållande, spännande, men när vi blir kallad för lapp i riksdagen och rennäringen tas upp i domstol. Då är vi plötsligt känsliga, lätt kränkta och mindre värda bara för att vi gör uppror, för att vi vill ha samma rättigheter som Sveriges befolkning i övrigt. Vi vill ha rätten till vårt eget språk, till våra egna traditioner, egna livsstil och framförallt rätten att vara människa.

Linnea Karlsen♥

1 Anja, stolt same og tante til Linnea :

skriven

👏👏👏✊

2 Anonym:

skriven

Jag tycker det är bättre att belysa och informera om samer än att tysta ner och ”låtsas som att vi inte finns”! Vi provar hidjab och slöja när vi åker till Dubai, vi gör det inte för att håna utan för att hylla och uppskatta och testa nya kulturer. Få en förståelse.

Svar: Det är en sak att hylla och uppskatta kulturer, en annan att håna och förminska. Det finns betydligt bättre sätt att "testa" olika kulturer än på detta sätt
Linnea Karlsen

3 Anonym:

skriven

Ordet ’exotisk’ betyder enligt Svenska Akademins Ordlista ”främmande, från fjärran land”. Det är inte ett negativt laddat ord, den värderingen sätter du själv. Att därutöver ta seden dit en kommer är inte heller det att håna eller förtrycka utan kan vara precis tvärt om. En får tycka vad en vill om Måns som person men jag har personligen inte någonstans sett att Måns uttryckt sig kränkande eller nedvärderande mot den samiska kulturen eller de individer som den utgör. Han har, såvitt jag kunnat se, inte heller sagt att det är en lek. Att någonting är exotiskt, eller främmande som ordet betyder, eller att någonting är ’kul att testa på’ är faktiskt inte heller det att lägga någon värdering på samer.

Att tala finska har i Sverige, kring gränsen mot Finland, länge varit något fult och dåligt. Det har inte hindrat mina föräldrar från att tala språket med mig. Att du bara kan ett fåtal ord samiska är givetvis tråkigt men någonting du också måste lasta dig själv för. Hade intresset funnits för dig att lära dig hade du gjort det, oavsett motstånd. Och oavsett, det har inte Måns Zelmerlöw någonting med att göra.

Innan du drar förhastade slutsatser och hetsar upp dig; Alla människor ska respekteras, vi ska inte gruppera oss och skilja på ’samer’ och ’icke-samer’ likväl som vi inte ska skilja varandra åt genom kultur, ursprung, sexuell läggning eller religös åskådning. Det är förkastligt att människor förtrycks och så ska det inte vara. Vi är ett. Du skiljer själv på ”vi” och ”dom” genom att tala och dina samiska medsystrar och medbröder. Det känns uppenbart som att du själv bidrar till gränser och murar. Vad kallar du människor som inte tillhör det samiska släktet, som inte är dina medsystrar och medbröder?

4 julia:

skriven

Men alltså hej och hå anonym har du tolkningsföreträdelse, gissar på nej? Varför sitter du och spyr i Linneas kommentarsfält? Det här är HENNES upplevelse och du kan inte säga att den är annat än korrekt, för den är HENNES. Hon har rätten att prata om det här, för detta rör HENNE. Hennes kultur och arv.

Kommentera här: